Ät ute och spara både tid och pengar

Skippa tråkiga färdiga mackor och dyr mat på vägkrogarna.  
Här är våra bästa tips inför resan eller utflykten, så att du kan äta billigt och smidigt. Helt enkelt gör din Dacia till ett rullande skafferi, redo för alla familjens äventyr. 

1. Planera rätt

Ett vanligt fel är att vänta för länge med maten, så att hela familjen har blivit (h)angry och allt bara blir kaos. Därför kan det vara en bra idé att i förväg räkna ut när det ungefär passar att stanna och om det är någon i familjen som kan behöva ett litet snack innan det är dags för matstoppet. Tips är att alltid ha kex, nötter eller frukt och framför allt en flaska vatten fram i bilen. 
 

2. Skippa färdigmaten

Du sparar pengar, och ofta blir det godare att själv ta med mat på resan. I våra rymliga bagageutrymmen ryms en kylbox som du kan fylla med hemgjorda mackor, drickor och annat gott. Alla våra modeller har 12v uttag, många både fram och i bagageutrymmet, perfekt för att koppla in kylboxen. Ett tips för matigare mackor är göra dubbelmackor med god fyllning. 
 

3. Laga mat utomhus

Har ni gott om tid så kan det vara en kul upplevelse att laga maten utomhus över en öppen eld eller spritkök. Det finns flera goda och enkla recept som du kan förbereda hemma och sedan antingen bara värmer eller tillagar på plats. Nedan tipsar vi om en favorit, wokad lax med grönsaker.

4. Ha rätt saker i bilen

Se alltid till att ha en låda eller påse i bilen med muggar, tallrikar och bestick. Det finns också färdiga måltidsset som Wildo Camp-A-Box som består av en kåsa, tallrik och en spork (sked, gaffel och kniv i ett). Ta också med hushållspapper, en plastpåse för soporna och en flaska vatten – det behöver inte ta mycket plats.

5. Dåligt väder

Vad gör man om det regnar och det inte alls känns lockande att sitta utomhus? Ett tips är att använda bagaget. I våra rymliga Dacia Jogger och Dacia Duster går det att skapa mysigt bagagehäng. Fäll upp bakluckan som regnskydd och sitt på lastkanten, till alla Dacias modeller finns en praktisk bagagerumsmatta som dessutom går att vika över kanten, för att skydda från smuts. Undvik kladd genom att ha våtservetter tillgängliga och se till att ha en påse redo till skräpet.

Laga mat utomhus Recept för stora och små Ingredienser

1 gul lök, finhackad

2–3 vitlöksklyftor, finhackade

150 g rödkål, hackad i bitar

1 broccoli, stjälk tärnad och träd delade i bitar

Olja för stekning

200 g varmrökt lax, strimlad

Kryddor efter smak

Förberedelse hemma 
1. Hetta upp olja i en stekpanna på medelhög värme.
2. Tillsätt den finhackade löken och vitlöken i stekpannan och fräs tills det mjuknat.
3. Tillsätt rödkål och broccoli i stekpannan och fräs allt tills grönsakerna börjar mjukna något, men fortfarande har kvar sin krispighet.
4. Krydda med önskad mängd kryddor under stekningen.
5. Ta bort stekpannan från värmen och låt grönsakerna svalna. Lägg gärna ned i en lämplig container.
6. Tillsätt strimlad varmrökt lax i grönsaksröran och blanda väl.
7. Förvara röran i kylskåpet tills servering.

Tillagning på grillplatsen
1. Värm pannan på gallret och häll över fisken först.
2. Fräs fisken och lägg sedan på grönsaker.
3. Fiskens fett räcker för att steka resten, men du kan lägga smör i byttan med grönsakerna om du vill.
4. Låt maten fräsa några minuter och servera sedan i en Wildo tallrik.
5. Häll upp dryck i kåsan och njut av att äta något annat än korv med bröd.
6. Komplettera rätten med ris, bulgur, bönor eller bröd om du vill.