Höjdmeter och vardagsliv

När vi andra kämpar med att ta oss ut på en löptur på ett par km så är ett vanligt träningspass sällan under ett par timmar för vår nya Dacia ambassadör Jenny Josefsson. Hon tävlar i ultra-terränglöpning där tävlingarna går från 5 mil upp till de tuffaste 100 miles distanserna (> 160 km). En prestation som kräver många träningstimmar och där henne främsta motivation är känslan av frihet.

Det är eftermiddag hemma hos Jenny och lugnet bryts när ytterdörren öppnas. En efter en kommer Jennys barn hem. Hemmet fylls av ljud av kylskåp som öppnas och stängs när alla barn gör mellanmål och förbereder sig inför kvällens träningspass. I den här familjen idrottar alla.

 

      ­Vi stöttar och peppar varandra, berättar Jenny. Att träna ihop och resa ihop till tävlingar är vårt sätt att umgås.

 

Och det märks inte minst i familjens tvättstuga. Där hänger rader av träningskläder och hyllorna är fulla med träningsskor för alla väder och underlag. All utrustning har sin plats och tvättmaskinen går varm.

Jenny har sedan hon var barn tränat och älskat rörelse. Men det var för några år sedan hon upptäckte traillöpning och att det passade henne som handen i handsken. I år är hon vår svenska ambassadör, som en del av Dacias globala samarbete med tävlingsarrangören UTMB som anordnar en serie med ultra-traillopp på några av de vackraste platserna på jorden.

      Jag tror att min ålder är en tillgång just för att traillöpning inte bara handlar om fysisk kapacitet utan också till stor del är en mental sport, förklarar Jenny. Det gäller att kunna bedöma sin form och planera etapperna utifrån både kroppens förutsättningar, väderförhållanden och underlag.

Nu är målet det prestigefulla UTMB Chamonix, ett lopp som går genom Frankrike, Italien och Schweiz på hela 17 mil och 10 000 höjdmeter. En spektakulär bana genom ett fantastiskt alplandskap.

 

Klart man blir nyfiken på hur man tränar inför ett bergslopp när man bor i Stockholmstrakten som är relativt platt men också i ett land där säsongerna gör att både temperatur och underlag varierar.

      Jag finner en charm med skiftande årstider. På vintern blir det mycket längdskidåkning och styrketräning på gym. Men så fort underlaget tillåter så försöker jag få in backträning i en mindre skidbacke här i närheten, berättar Jenny. Då är det perfekt med en fyrhjulsdriven och robust bil som kan ta mig till avlägsna platser med varierat vägunderlag. Dacia Duster passar perfekt för mina behov.

Det gäller också att hitta träningstillfällen mellan heltidsjobb och familjeliv.

 

      Ett tips är att ta bilen efter jobbet, byta om på kontoret och sedan köra ett pass innan det är dags för middag med familjen, säger Jenny. I bilen kan du packa extrakläder och något energirikt att äta och dricka, så är du redo även om vädret slår om.

 

Förutom familjen är just bilen en väldigt bra träningskompis tycker Jenny. Inte bara för att ta henne till bra träningsplatser utan också ett bra sätt att förvara utrustning som gör att hon är förberedd på allt. I Jennys Dacia Duster kan hon ladda mobil och teknisk utrustning i bilens smarta USB-uttag. I bagaget finns det gott om utrymme för kläder, skor och stavar. Bilen är också en bra plats för att samla sig och hitta tillbaka till sitt fokus.

 

      Mycket av min mentala förberedelse inför ett lopp börjar i bilen, berättar Jenny. Och det finns ingen bättre känsla än att sjunka ner i passagerarsätet efter ett lyckat lopp och varva ner. Färden till och från loppen ger också tid för mental förberedelse, men även utvärdering efteråt. Vad gick bra och vad hade kunnat göras bättre till nästa gång.

 

För 2023 är hela tre UTMB lopp höjdpunkterna i Jennys tävlingskalender! Sist ut är svenska Kullamannen i November.

Vi önskar Jenny stort lycka till!