Frihet och plats för motorsågar

Så kan man sammanfatta hur Nina Ericson, ägare till företaget Logging Mom, ser på sin Dacia Duster.
Och det var så vi upptäckte henne, när hennes Dacia Duster stod parkerad utmed vägen. Logging Mom står det stort på sidan av bilen. Bra namn som väcker nyfikenhet. Klart vi var tvungna att googla. Det visade sig vara ett företag inom trädfällning och beskärning, som drivs av Nina Ericson, med titeln certifierad arborist. Vi blev givetvis nyfikna på vad hon gör om dagarna och varför hennes Dacia Duster är den perfekta bilen när hon är ute på uppdrag. 

Nina bor på Lidingö och jobbade som redovisningskonsult när hon för drygt fem år sedan fick möjlighet att gå en motorsågsutbildning. Efter det växte intresset för trädvård och nyfikenheten på trädklättring, för att kunna beskära eller sektionsfälla träd. Därefter har hon gått flera utbildningar och fördjupat sin kunskap om hur man vårdar sina träd på bästa sätt.

– Folk kan bli förvånade när de ser mig klättra upp i ett träd med motorsågen i högsta hugg. Jag älskar att röra mig i trädet och att balansera på grenarna, berättar Nina. Det här passar mig. Jag har alltid gillat att testa nya saker, tänja mina gränser och att utmana mig själv. 

Idag kombinerar Nina sitt jobb som redovisningskonsult med trädvård och trädfällning. Hennes ekonomikunder vet att när hon inte svarar så är hon ute och trädjobbar.
Vid trädfällning arbetar man i team, där man är beroende av varandra för att kunna arbeta säkert och tryggt. Klättraren har en groundie på marken som ser till att arbetet uppe i träden kan genomföras på bästa sätt.

      Jag jobbar tillsammans med erfarna arborister. Vi har en otrolig teamkänsla och är beroende av varandra. Du måste lita på dina teammedlemmar 100%, berättar Nina. Det kan handla om ditt liv. Det är också ett varierat jobb, varje uppdrag är unikt och kräver noggranna förberedelser.

Ofta händer oväntade saker, därför måste man vara beredd med alltifrån torra extrakläder till nya kedjor. Ninas bil är hennes rullande förråd. Och egentligen var det en olycka som gjorde att hon fick upp ögonen för Dacia Duster. 

 

      Min gamla bil blev påkörd och jag behövde snabbt fixa en ny. En kompis tipsade om Dacia Duster och två dagar senare hade jag min nya bil, berättar Nina. Och jag älskar den. Den rymmer allt jag behöver och ger mig en enorm frihet.

 

Nina har inrett bagaget så att hon kan få med sig all utrustning hon behöver på sina uppdrag. Rep, sele, motorsågar, bensin och oljor - allt har sin plats. Stångsekatörer och Bigshot, en slags slangbella, har hon gjort smarta fästen till så att hon kan resa säkert trots vassa verktyg. I bagaget har hon allt hon behöver för att kunna göra ett bra jobb och för att vara förberedd på alla situationer som kan uppstå under ett uppdrag.

 

      Det är en otrolig frihet att jobba i naturen och i symbios med den, förklarar Nina. Vårdar vi träden rätt, så förlänger vi deras liv.
Det gör mig lycklig.

 

Läs mer om Dacia Duster

Tillbaka till översikten