Nya energietiketter för däck

Från och med den 1 maj kräver den nya EU-förordningen om energimärkning ett nytt etikettformat, förordning och registrering (EPREL) av våra eftermarknadsdäck och nya bildäck.

 • förordning och eprel-registrering

ambitiösa mål

EU arbetar idag med att drastiskt minska utsläppen av växthusgaser, med målet att bli koldioxidneutralt år 2050. Det skulle kräva en 60-procentig minskning av transportutsläppen jämfört med 1990.

 

Att minska vägtransportutsläppen är ett av huvudmedlen för att nå det här målet. Enligt statistiken står vägtransporter för 22 procent av alla europeiska utsläpp. I det avseendet har däckprestanda en avsevärd påverkan på bränsleförbrukning och CO2-utsläpp, med så mycket som 20–30 procent.

 

Den nya EU-märkningsstandarden ger smidig tillgång till information om energiprestanda för de däck vi tillhandahåller vid försäljning av nya bilar eller vid däckbyten (tillbehörsförsäljning och verkstadsreparationer).

 • dacia sandero-däck

tydligt energiklassificeringssystem

Bränsleeffektiva däck har en rad fördelar:

 

 • lägre CO2-utsläpp, vilket bidrar till ett minskat bidrag till klimatförändringar.
 • ökad säkerhet med större transparens beträffande hur dina däck presterar på våta, snötäckta eller isiga vägar.
 • mindre vägbuller, eftersom att hjälpa miljön går hand i hand med mindre bullerutsläpp.
 • verkliga kostnadsbesparingar genom att minska bränsleförbrukningen.

din nya energietikett

 • ny energietikett för däck

nytt etikettformat

Dessa nya element står på energietiketterna:

 

 • en ny prestandaklassificering: CO2-utsläppsnivå och väghållning på vått underlag klassificeras nu från A till E, inte från A till G som på de tidigare etiketterna.
 • piktogram indikerar däckens prestanda vid dåliga väderförhållanden (snö, is).
 • (A-B-C)-bullerklassificering för att avrunda datavärdena i decibel.
 • däckets modellreferens och storlek inkluderas nu på etiketten. Det finns även en QR-kod som du kan skanna med en smartphone för att hämta det fullständiga databladet på EU:s webbplats.

vad innebär detta för dig?

 • ny energietikett för däck

ny information tillgänglig

För att uppfylla kraven i den nya förordningen kommer vi att göra nödvändiga förändringar i Dacia-nätverket, på vår webbplats och i vår kommunikation.

 

Från och med den 1 maj kommer nya däcketiketter gradvis att läggas till i alla våra digitala kommunikationskanaler (webbplatser, kataloger och så vidare), i våra reklamkampanjer direkt relaterade till däckförsäljning och i alla våra återförsäljares visningshallar.

 

Nya etiketter kommer gradvis att integreras i hela köpprocessen online för nya bilar (konfigurationsverktyget eller lagersökning).

Tidigare etiketter kommer helt enkelt att ersättas av det nya formatet i de olika köpprocesserna för däck – både vid köp av tillbehör och på våra reparationsverkstäder.

Upptäck även ...

dacias utbud

Ny energietikett

Se dina energietiketter
förordning och eprel-registrering

Förordning och EPREL-registrering

Allt du behöver veta om energietiketter

Vår webbplats och dess partners använder cookies för att förbättra din upplevelse på denna webbplats, för att visa dig reklam och personligt och/eller geolokaliserat innehåll och för att låta dig integrera med vårt innehåll via sociala nätverk. Du kan när som helst ändra dina val när genom att gå till avsnittet ”Cookies” på vår webbplats

läs mer