NYHET!

Nu är nästan allt som vanligt i din verkstad igen.

Solen värmer, fåglarna kvittrar och vi svenskar längtar efter en tids inlåsning nu ut för att få uppleva
sommaren igen. Vi förstår att många har haft viktigare saker att tänka på än sin bil, men saker som
service och reparation kan man som bekant inte skjuta upp hur länge som helst…

 För dig som kund kan det vara skönt att veta att vi tar Covid-19 på största allvar. Vi följer noga
Folkhälsomyndighetens rekommendationer, våra medarbetare stannar hemma om de är sjuka
och naturligtvis håller vi hälsosam distans. Vi räknar med att du gör detsamma.

 Vi firar den varma perioden med fina erbjudanden för hela din bil. Särskilt fokus sätts naturligtvis
på allt som hör säsongen till – bromsar, vindruta, AC med mera.

 

 Välkommen in till din Daciaverkstad

 

 

Sommarkontroll –
fokus på bromsar

I år blir bilen viktigare för oss svenskar än kanske någon sommar tidigare. De flesta av oss kommer att stanna i landet, och då är det naturligt att bilen blir det mest använda färdmedlet. Nu till den viktiga frågan – är du och din bil redo för sommaren?

Passa på och få din bil kontrollerad så att du kan se fram emot en skön och problemfri bilsommar.

Inbromsning - ett komplext system

En inbromsning är egentligen en kedjereaktion genom bromspedal, bromscylinder, bromsvätska, ABS-system, bromsok, bromsbelägg och bromsskiva – slutligen tar däcket spjärn mot asfalten och får bilen att stanna. Till vardags använder vi bara en liten del av bromssystemets kapacitet, vilket gör det svårt att upptäcka brister i ovanstående kedja.

För att bromssystemet ska bibehålla sin prestanda, bör det kontrolleras regelbundet av en expert hos din Daciaverkstad, helst en gång per år.

Två appar som underlättar din bilvardag

Säga vad man vill om den digitala utvecklingen, men den skapar verkligen nya möjligheter för dig som bilägare.
Här tipsar vi om två appar som är riktigt smarta och som också bidrar till att du i nuläget kan hålla
den så viktiga fysiska distansen.

Dacia vårkampanj - lagning av vindruta

CarPay

CarPay är ett smart hjälpmedel i vardagen med din bil. Du har via dator eller mobilen full koll på alla betalningar, bonus och erbjudanden. Allt du gör med appen och kortet finns samlat på ett ställe. Betala på 4 månader. Läs mer på carpay.se

Dacia vårkampanj - lagning av vindruta

Renault Försäkrings app fungerar även för Dacia

Som du känner till har Renault och Dacia ett nära band. Som ett exempel på detta kan du som Daciaägare använda Renault Försäkrings App när bilägandet känns som svårast. När bilen råkat ut för en skada, fotar du skadan via appen, och får skadan bedömd utan att behöva åka till verkstaden.

När det börjar dofta av sommarens alla blommor utanför din bil är det ju synd om det luktar lite surt i kupén. Den vanliga reaktionen att tvätta mattor och textilier i bilen löser sällan själva problemet, för oftast finns orsaken inne i själva AC:n. Det är inte bara otrevligt att andas in luft med bakterier, det kan faktiskt vara direkt ohälsosamt. Därför rekommenderar vi alltid AC-rengöring ungefär en gång per år.

Dacia vårkampanj - lagning av vindruta

Renare AC = renare kupéluft

Se till att luften i bilen är lika fräsch som vårluften utanför. Vi rekommenderar AC-rengöring en gång per år.

Vi tar inte bara hand om din kupémiljö

Sedan några år gäller nya miljölagar kring hantering av fluorerade växthusgaser i ditt AC-system. Det betyder att alla företag som skall utföra en AC-service ska ha certifierad personal, rätt utrustning och rutiner för hantering av fluorerade köldmedier.

Vänder du dig till oss på Daciaverkstaden är du säker på att vi sköter hanteringen av din AC och din kupémiljö på rätt sätt.

Varför behöver man göra AC-rengöring?

Luftkonditioneringen (AC) är en av de svåraste utrymmena att komma åt och städa i din bil. Genom detta system färdas inte bara varm och kall luft, utan även fukt och damm. Denna miljö är en perfekt grogrund för mögel och bakterier. När bakteriehärden har blivit tillräcklig stor sprider sig bakterierna via luften som cirkulerar i bilen. Detta brukar till slut märkas i en sur odör i kupén. Många tror att dålig lukt i bilar beror på mattor och klädsel, men orsaken finns ofta i AC:n.

Hur vet jag att det är dags för AC-rengöring?

Det första och viktigaste tecknet på att din luftkonditionering behöver rengöras är att luften i kupén börjar kännas lite sur och unken. AC-rengöring är särskilt viktig för dig som ofta kör korta sträckor och som har bilen parkerad utomhus.

Som en bra tumregel rekommenderar Dacia att man rengör luftkonditioneringen ungefär en gång per år.

Vad är en AC-service?

Ett AC-system behöver regelbunden service för att fungera effektivt. Man utför därför kontroll av eventuella läckage, byte av olja för kompressor och rörliga delar. Systemet tappar cirka 5-8% av köldmediet per år och detta gör att kompressorn får arbeta hårdare. Under en AC-service hos en auktoriserad verkstad töms köldmediet, därefter vägs det och renas för att sedan återfyllas. Detta är ett miljömässigt sätt att ta hand om din AC.

Dacia rekommenderar att AC-service görs med 24 månaders intervall.

Ingen kan din bils glas bättre än vi

Alla skador på din bilruta är farliga ur trafiksäkerhetssynpunkt. En så liten vindruteskada som en centimeter i diameter, innebär skymd sikt av en person som är så nära som 50 meter framför bilen. Därför har försäkringsbolagen satt självriskerna mycket lågt, så att det inte ska finnas ekonomiska skäl till att köra runt med en skadad ruta.

 Efter ett vindrutebyte behöver vindrutans funktioner och säkerhetssystem kalibreras. Det handlar bland annat om funktioner som regnsensor, filassistans och autobroms. Alla Daciaverkstäder har naturligtvis de avancerade instrument och den kunskap som krävs.

Dacia vårkampanj - lagning av vindruta

Laga din vindruta –
betala bara din självrisk.

Har du fått en liten skada på vindrutan? Boka tid för reparation innan den växer och du behöver byta hela rutan.

100 kr*

 

*Nivån på självrisken gäller dig som har Dacia Försäkring.

Dacia vårkampanj - lagning av vindruta

Byte av vindruta

Om du fått en större skada på vindrutan måste du byta den omedelbart, innan något allvarligare händer. Vid byte ingår nya torkarblad fram (värde 449 kr).**

1 600 kr*

 

*Nivån på självrisken gäller dig som har Dacia Försäkring.
**Montering ingår ej

Dacia vårkampanj - lagning av vindruta

Torkarblad fram

Nya och rena torkarblad ger bättre sikt och sliter mindre på vindrutan.

449 kr**

 

** Rekommenderat pris. I priset ingår ej montering.

Därför är din vindruta så viktig

Många undersökningar visar samma sak: en dålig vindruta är en trafiksäkerhetsrisk. Väg- och trafikinstitutet i Sverige har räknat ut att sikten kan försämras med 15 procent på grund av en sliten, repig och skadad vindruta, och i mörker förvärras problemet.

Faktum är att små skador kan ge stora siktbortfall. Visste du att en så liten vindruteskada som en centimeter i diameter, innebär skymd sikt av en person som är så nära som 50 meter framför bilen?

Vindrutan är en bärande del av karossen och spelar en viktig roll för bilens stabilitet. Vindrutan kan stå för så mycket som 30 procent av bilens konstruktionshållfasthet. Det är förklaringen till att en skadad ruta kan spricka bara av att man kör över ett gropigt vägparti. En annan viktig roll som vindrutan spelar är att den ska ge stöd för funktionen av krockkudden på passagerarplatsen.

Inte bara en glasruta

Samma bilmodell har vanligtvis 3-4 olika vindrutor, med olika egenskaper som ska passa de funktioner som bilen erbjuder. Skillnaderna utgörs bland annat stöd till funktioner som regnsensor, filassistans och autobroms. När en ruta byts ut måste kameror och annan elektronik kalibreras på nytt. Dessutom kan det finnas laminering som håller vindrutan isfri eller reflekterar information från head up-displayen.

Vi som byggde din bil vet exakt vilken ruta du skall ha och hur den skall kalibreras för att ge rätt funktionalitet.

Laga eller byta rutan?

De flesta små stenskott går att laga. Undantaget är om skadan är placerad i förarens synfält rakt fram, längs rutans ytterkant eller om skadan är för stor för att kunna lagas. Om skadan övergått i en spricka, är oftast vindrutan bortom räddning och måste bytas ut.

Att hinna få stenskott på vindrutan lagat innan glaset spricker sparar både tid och pengar, det är även bättre för miljön. En reparation påverkar inte heller vindrutans hållfasthet utan den kommer att vara lika stark som före skadan.

Vill du veta hur en lagning går till? Vid skadan borras ett hål upp med diamantborr för att lagningsvätskan ska kunna pressas in. Ett särskilt verktyg används för att först dra ur luften och sedan trycka in lagningsvätskan. Lagningen härdas därefter med hjälp av ett starkt UV-ljus. Slutligen poleras glasytan för siktens och utseendets skull. 

Tips för vindrutans livslängd

Du kan minimera skråmor, repor och slitage genom att vara generös med spolarvätska och att alltid se till att torkarbladen är hela och rena. Om olyckan är framme och du får ett stenskott är det smart att snabbt sätta en genomskinlig tejpbit över skadan så att fukt och smuts inte tränger in och gör skadan värre. Detta ökar möjligheten att skadan går att laga, så att inte hela rutan behöver bytas.

Du betalar endast självrisken

I stort sett alla försäkringsbolag delar Dacias nollvision (inga skadade vindrutor på Sveriges vägar). Därför har Dacia Försäkring satt nivåerna på självriskerna mycket lågt – ungefär ca 100 kr för lagning och ca 1 600 kr för byte av vindruta. Med tanke på att du endast betalar självrisken, är det klokt att vända dig till en Daciaverkstad som endast använder Dacia Originalvindrutor och som vet hur man monterar, limmar och kalibrerar vindrutan så att alla viktiga funktioner säkerställs (exempelvis regnsensor, filassistans och autobroms).

Finns det något du undrar över gällande din bil? I så fall är du långt ifrån ensam. Under året har samlat in
frågor från Daciaägare som inkommit till vår kundservice och våra återförsäljare över landet. 

Sedan satte vi ihop en panel med några av landets bästa Daciamekaniker. För vem kan svara bäst på
frågor om din Dacia än de som arbetar med Daciabilar hela dagarna?

Min bil har just varit på besiktning, behöver jag ändå göra service?

Det korta svaret är ja. Besiktningen är en kontroll för att säkerställa att din bil är trafiksäker och att den följer miljökraven. Servicen är ett dels ett underhåll, dels en kontroll av bilens funktioner, för att se till att bilen mår bra och för att förebygga kostsamma reparationer. Således behöver du utföra både besiktning och service.

Hur vet jag om en verkstad är Daciaauktoriserad?

Det enklaste sättet är att gå in på Dacia.se – där hittar du Sveriges samtliga Daciaverkstäder med kontaktuppgifter.  Klicka här

Borde inte priset på service vara samma varje år?

Din bil har ett skräddarsytt serviceprogram.  Det betyder att det är förutbestämt exakt vilka åtgärder som behövs göras vid varje servicetillfälle under bilens hela livslängd. Vissa år är åtgärderna mer omfattande, och då blir det dyrare, och vice versa. Särskilt omfattande blir det de år din bil behöver byta kamrem, vilket är den mest kostsamma serviceåtgärden.

Har hört att det finns olika typer av originaldelar? Är det rätt, varför i så fall?

Ja, det är faktiskt rätt. Inom Daciaverkstaden används endast exakt de delar som din bil byggdes av, vi kallar dessa för Dacia Originaldelar. På en allbilsverkstad får du istället ofta en lite billigare originaldel, som är så pass lik originalet att den passar i din bil. Dock uppnår den inte Dacias högt ställda krav på passform och materialkvalitet, varför vi ej kan rekommendera den.

Hur vet ni vad som ska åtgärdas på min bil i samband med service?

Varje  gång du gör en service eller en reparation hos oss så för vi in det i våra system. Nästa gång du besöker en Daciaverkstad, var som helst i Sverige, så vet vi din bils exakta status. En allbilsverkstad vet inte vad som har gjorts, och det är därför vanligt att man byter ut delar och olja oftare än vad det finns behov av. Vilket är både onödigt och kostsamt.

Vad är det som varje vår gör att det luktar illa i bilen? Finns det någon sorts tvätt?

Ja, det gör det, men kanske inte på det sätt du tror. Under vintern samlas fukt, smuts och bakterier i din AC. När våren kommer märker du detta i form av dålig lukt i kupén. Det enda sättet att bli av med detta är att göra en rengöring och/eller en service av din AC.

Sedan några år tillbaka gäller nya miljölagar kring fluorerade växthusgaser. Det betyder att ett företag som ska utföra en AC-service måste ha certifierad personal, rätt utrustning och rutiner för hantering av fluorerade köldmedier. Du kan vara trygg med att Daciaverkstaden alltid tar hand om din AC och kupémiljö på rätt sätt.

Vad reparerar man vid en service?

Ingenting. Service är ett underhåll där man byter ut vissa slitdelar och motorolja. Reparation, som ju hörs på namnet, gör man bara när något är trasigt. Service gör man regelbundet, medan reparation endast när det behövs.

Vad bör jag tänka särskilt på i samband med att sommaren kommer?

Antagligen vill du som de flesta bara njuta av sommarsolen, kanske på någon härlig plats dit du tar dig med bilen. Viktigast är väl att du ser till att byta till sommardäck i tid. Vintern sliter en del på bilen och därför är det klokt att se över konditionen på framförallt bromsar, vindruta och belysning. Om du inte vill eller kan göra detta själv, kan du låta din Daciaverkstad göra en sommarkontroll. Just nu kostar den bara 99 kr.

Vad är det som är så bra med en auktoriserad Daciaverkstad?

I grunden är det en trygghets- och kvalitetsfråga. I Daciaverkstaden är alla mekaniker utbildade på Daciamodeller. De arbetar med Daciabilar, dagarna i ända. Medan man på en allbilsverkstad jobbar med … just det alla bilmodeller. Det säger sig självt att det inte finns någon som kan din bil bättre än en Daciamekaniker.

Tillbehör som hör sommaren till

Är du redo för sommarens äventyr? Med tillgång till bil finns det inga ursäkter för att inte upptäcka och uppleva spännande och natursköna platser i vårt avlånga land. Se till att du är utrustad så att du när andan faller på kan ta med cykel,  kanot eller varför inte mängder av picknick-prylar.

 Nu har vi fyllt butiken med olika tillbehör som hör sommar till. De är enkla och kloka att köpa till när du ändå är hos oss i verkstaden. Och just nu har vi sänkt priset med 15% på några av våra mest populära produkter.

*Priserna är endast rekommenderade priser och kan variera beroende på bilmodell samt återförsäljare.

 

 

Lasthållare 15%

Dacia lasthållare

Lasthållare

Ger fäste för extrautrustning på taket, till exempel cykelhållare, skidhållare eller takbox. Uppfyller gällande säkerhets- och hållfasthetsstandarder med god marginal.
Rek. pris från: 1 390:-
Hållare för surfplatta 15%

Dacia hållare för surfplatta

Hållare för surfplatta

Enkel att sätta fast på nackskyddet så att passagerarna i baksätet kan roa sig med filmer och videoklipp. Passar till alla surfplattor från 7 till 10 tum.
Rek. pris från: 1 095:-
Cykelhållare för dragkrok, Coach 15%

Dacia cykelhållare för dragkrok coach

Cykelhållare för dragkrok, Coach

2 cyklar (13 polig)
Ta med hela familjens cyklar smidigt och säkert. Tiltbar konstruktion med gångjärn så att du lätt kommer åt bagageutrymmet.

Rek. pris från: 4 890:-
Cykelhållare för dragkrok, Hang-on 15%

Dacia cykelhållare för dragkrok

Cykelhållare för dragkrok, Hang-on

Ta med upp till 2 st cyklar enkelt och säkert.

 

Rek. pris från: 699:-
Cykelhållare för lasthållare 15%

Dacia Cykelhållare för lasthållare

Cykelhållare för lasthållare, 1 cykel

Går snabbt att montera på lasthållaren, utan att du behöver justera den. Ett enkelt och säkert sätt att ta med cykeln.

 

Rek. pris från: 1 495:-
Takbox Dacia 15%

Takbox Dacia

Takbox Dacia

Få med allt på resan! En praktisk och robust takbox för att öka bilens lastvolym. Snygg strömlinjeformad mattsvart design. Finns i flera olika storlekar. Kompatibel med alla lasthållare.

 

Rek. pris från: 3 190:-
Mobilfäste med trådlös Qi-laddning 15%

Mobilfäste med trådlös Qi-laddning

Mobilfäste med trådlös Qi-laddning

Rek. pris från: 595:-
Bagagerumsmatta 15%

Bagagerumsmatta

Bagagerumsmatta

Idealisk för enkel transport av olika föremål, särskilt smutsiga föremål. Den skyddar effektivt den ursprungliga mattan och passar perfekt med designen på bagagerummet i din bil. Det är extremt praktiskt och enkelt att installera och rengöra tack vare sitt halvstyva material och höga kanter.
Rek. pris från: 699:-
Mattor, gummi eller textil 15%
Mobilfäste med trådlös Qi-laddning

Mattor, gummi eller textil

Rek. pris från: 499:-
Låsbara hjulbultar 15%

Bagagerumsmatta

Låsbara hjulbultar

för lättmetall- eller plåtfälgar – Set med 4 st
Denna typ av bult kan endast dras fast och lossas med hjälp av en speciell nyckel som medföljer varje bultsats (utöver denna nyckel ingår även fyra låsbara hjulbultar, en för varje hjul).
Rek. pris från: 499:-

*Priserna är endast rekommenderade priser och kan variera beroende på bilmodell samt återförsäljare.

 

 

Tre sätt att boka tid

Kontakta oss när du vill boka tid. Det går även bra att höra av sig om du
har några andra frågor kring din bil.

Dacia - kontakta din verkstad

RING DIN
DACIAVERKSTAD

Dacia - kontakta återförsäljare

HITTA VERKSTAD

När du hittat din verkstad, ring och boka.

Dacia - kontakta kundtjänst

RING 08-585 754 30

Låt vår kundtjänst hjälpa dig med din bokning.