Än återstår det mycket snö och kyla i vinter…

Under vintern ställs två av din Dacias viktigaste grundegenskaper på tuffa prov, nämligen förmågan att starta och stanna. Därför har vi i årets vinterkampanj satt fokus på bilens batteri och bromsar.

Utöver att du här kan läsa mer om vad som är viktigt gällande dessa olika funktioner har vi också lagt till några fina erbjudanden.

Välkommen in till din Daciaverkstad, så hjälper vi dig att få bilen redo inför vintern.

Vinn en vinterresa för hela familjen

Var med och tävla och vinn en vinterresa värd 25 000 kr. Bjud med dig din familj eller varför inte några av dina bästa vänner.

Vinsten är ett presentkort på Skistar, vilket innebär att du kan välja bland några av Sveriges bästa vinteranläggningar. Presentkortet gäller för allt från boende, skidhyra och skipass till skidlektioner och diverse inköp i skishop.

Allt du behöver göra nu är att du ger samtycke för email-kommunikation från Dacia – och ger oss ditt bästa vintertips.

Vi kontrollerar vinterbilens fem svaga punkter

När det är dags för lite längre resor på vintervägarna är det klokt att inte ta några onödiga risker. Låt oss kontrollera att de viktigaste delarna på din Dacia fungerar som de ska innan resan.

Och du vet väl att om vi upptäcker några fel under kontrollen har vi just nu 15% rabatt på flera berörda delar.

Vi kontrollerar:

Kampanjerbjudande

15% rabatt på alla originalbatterier**

15% rabatt på alla bromsbelägg och bromsskivor**

Laga vindruta* 100:- Byta vindruta* 1 600:-

(vid byte ingår nya torkarblad fram, värde 449 kr).

15% rabatt på alla torkarblad**

15% rabatt på alla glödlampor**

Missa inte…

att vinterväglag innebär att det finns risk för snö, is eller frost på vägen. Om vinterväglag råder måste du ha vinterdäck från 1 december. Dubbdäck får du använda från och med 1 oktober (ännu tidigare om det råder vinterväglag).

Dacia vårkampanj - lagning av vindruta

Hur vet du om ditt batteri har vad som krävs i vinter?

Ingen vill hamna i ett läge där det är svinkallt ute, baksätet fullpackat med förväntansfulla barn på väg mot fjällen… och så går bilen inte att starta. Men hur kan man då förebygga sin värsta mardröm?

Stop & Start, GPS, ABS och uppvärmda säten och rutor – dagens bilbatterier möter allt fler och större krav på leverans av elektrisk energi. Det är också därför som det är viktigt att ditt bilbatteri är anpassat just till din bil. Många av oss inser betydelsen av ett batteri först när bilen inte går att starta. Att ha ett bra startbatteri i bilen är extra viktigt för den som inte har varmgarage och som bara kör kortare sträckor med sin bil. Faktum är att ca 85% av vägassistansutryckningarna är kopplade till batteri och tändningssystem.

Dacia-meken rekommenderar alla bilägare att kontrollera batteriets skick en gång om året, helst inför vintersäsongen (då batteriets kapacitet sjunker markant i kyla).

Batterierbjudande

Din Daciahandlare har den kunskap och exakt det batteri som just din Daciamodell behöver.

Dacia vårkampanj - lagning av vindruta
Skillnad på batteri och batteri

Monterar man ett standardbatteri i en bil med start/stopp riskerar man, förutom att start/stopp-funktionen kan sluta fungera, även andra problem eftersom batteriet ingår i ett avancerat system som skiljer sig en hel del mot en bil utan start/stopp. Standardbatterier har andra egenskaper som inte är optimerade för start/stopp-användning och riskerar därför att snabbt slitas ut.

Dacias batterier laddas snabbare och har bättre hållbarhet än ett standardbatteri du till exempel kan köpa på macken.

Hur länge håller ett batteri?

Ett batteri har normalt en livslängd på ungefär 5 år. Men livslängden varierar en hel del beroende på en mängd faktorer. Exempelvis så mår inte ditt bilbatteri bra av att bli helt urladdat, sker detta vid fler tillfällen minskar detta batteriets livslängd avsevärt.

Batteriet i vintertid

Ett äldre batteri som är fulladdat i sommarvärmen har i test visat sig sjunka  till under kritiska 70% laddning i  -18 graders kyla… Med andra ord finns det särskilda skäl att kontrollera batteriets kapacitet inför vintern.

Hela bilen och ett batteri

Även om nyare bilar har mycket elektronik som gör dem mer lättstartade har de också mer elektronik som laddar ur batteriet. Ur en bilägares perspektiv är det svårt att avgöra slitaget på ett batteri. Om ditt batteri skulle visa tecken på låg spänning riskerar du en omfattande störning på bilens funktioner. Att ha ett bra startbatteri i bilen är extra viktigt för dig som inte har varmgarage eller som bara kör kortare sträckor med sin bil.

Dacia vårkampanj - lagning av vindruta

Få stopp i tid

Risken för att du inte ska få stopp på bilen i tid, är betydligt större på vintern än under övriga delar av året. Detta beror främst på att det är kortare tid med dagsljus, mängder av nederbörd både som regn och snö, och en vägbana som ofta är våt, isig och hal.

Under vintern är det, utöver att byta till fräscha vinterdäck, även viktigt att hålla koll på bromsarna. Till vardags använder du bara en bråkdel av bromsarnas kapacitet, vilket gör att det är särskilt svårt att upptäcka brister i tid.

Dacias bromsdelar är framtagna särskilt och enbart för Daciabilar. Det betyder att de är anpassade efter fordonets vikt, tyngdpunkt, längd och motoreffekt – allt för att åstadkomma en optimal inbromsning i alla situationer. För att bromssystemet ska bibehålla sin prestanda, se till att få det kontrollerat regelbundet hos din Daciaverkstad, helst en gång per år.

Dacia Vinterkampanj - Torkarblad fram på köpet

Bromserbjudanden

Din Daciahandlare kan allt om ditt bromssystem och vet vad som kan behöva åtgärdas. Rabatten gäller bromsskiva och -belägg.

1. Vibrationer uppstår under inbromsning

Varning för skada på bromsskivor. Bromsskivor och -belägg behöver troligen bytas. Kontakta verkstad.

2. Metalliskt skrapljud hörs under inbromsning

Bromsskivor och -belägg har överskridit normala slitagegränser. Byte bör ske.
Kontakta verkstad.

3. Varningslampor signalerar

Varningslampor signalerar Indikerar slitna bromsbelägg, för låg nivå på bromsvätska eller skada på bromselektronik, t.ex ABS. Kontakta verkstad snarast.

4. Bilen styr snett under hård inbromsning

Kärvande bromsok eller lågt lufttryck i ett av framdäcken.
Kontakta verkstad.

5. Märkbart minskad bromsförmåga

Slitna bromsbelägg eller luft i bromssystemet. Kontakta verkstad.

6. Det luktar bränt och däck och fälgar känns varma

Beror troligen på kärvande bromsok. Kontakta verkstad snarast.

Inbromsning – ett komplext system

En inbromsning är egentligen en kedjereaktion genom bromspedal, bromscylinder, bromsvätska, ABS-system, bromsok, bromsbelägg och bromsskiva – slutligen tar däcket spjärn mot asfalten och får bilen att stanna. Till vardags använder vi bara en liten del av bromssystemets kapacitet, vilket gör det svårt att upptäcka brister i ovanstående kedja.  För att bromssystemet ska bibehålla sin prestanda, bör det kontrolleras regelbundet av en expert hos din Daciaverkstad, helst en gång per år.

Skada i vindrutan?
Därför ska du inte bara köra vidare

En skada i vindrutan innebär alltid en säkerhetsrisk. Dessutom riskerar en skada snabbt att växa och bli större. Ring vår kundservice 08-585 754 30 så hjälper vi dig att hitta närmaste verkstad som kan ta hand om din glasskada.

Dacia Vinterkampanj - Bromsbelägg

Laga vindrutan

Har du fått en liten skada på vindrutan? Boka tid för reparation innan den växer och du behöver byta hela rutan.

Byta vindruta

Om du fått en större skada på vindrutan måste du byta den omedelbart, innan något allvarligare händer. Vid byte ingår nya torkarblad fram (värde 449 kr).

Torkarblad

Nya och rena torkarblad ger bättre sikt och sliter mindre på vindrutan. I priset ingår ej montering.

Därför är din vindruta så viktig

Många undersökningar visar samma sak: en dålig vindruta är en trafiksäkerhetsrisk. Väg- och trafikinstitutet i Sverige har räknat ut att sikten kan försämras med 15 procent på grund av en sliten, repig och skadad vindruta, och i mörker förvärras problemet.

Faktum är att små skador kan ge stora siktbortfall. Visste du att en så liten vindruteskada som en centimeter i diameter, innebär skymd sikt av en person som är så nära som 50 meter framför bilen?

Vindrutan är en bärande del av karossen och spelar en viktig roll för bilens stabilitet. Vindrutan kan stå för så mycket som 30 procent av bilens konstruktionshållfasthet. Det är förklaringen till att en skadad ruta kan spricka bara av att man kör över ett gropigt vägparti. En annan viktig roll som vindrutan spelar är att den ska ge stöd för funktionen av krockkudden på passagerarplatsen.

Laga eller byta vindrutan?

De flesta små stenskott går att laga. Undantaget är om skadan är placerad i förarens synfält rakt fram, längs rutans ytterkant eller om skadan är för stor för att kunna lagas. Om skadan övergått i en spricka, är oftast vindrutan bortom räddning och måste bytas ut.

Att hinna få stenskott på vindrutan lagat innan glaset spricker sparar både tid och pengar, det är även bättre för miljön. En reparation påverkar inte heller vindrutans hållfasthet utan den kommer att vara lika stark som före skadan.

Vill du veta hur en lagning går till? Vid skadan borras ett hål upp med diamantborr för att lagningsvätskan ska kunna pressas in. Ett särskilt verktyg används för att först dra ur luften och sedan trycka in lagningsvätskan. Lagningen härdas därefter med hjälp av ett starkt UV-ljus. Slutligen poleras glasytan för siktens och utseendets skull.

Tips för vindrutans livslängd

Du kan minimera skråmor, repor och slitage genom att vara generös med spolarvätska och att alltid se till att torkarbladen är hela och rena. Om olyckan är framme och du får ett stenskott är det smart att snabbt sätta en genomskinlig tejpbit över skadan så att fukt och smuts inte tränger in och gör skadan värre. Detta ökar möjligheten att skadan går att laga, så att inte hela rutan behöver bytas.

Du betalar endast självrisken

I stort sett alla försäkringsbolag delar Dacias nollvision (inga skadade vindrutor på Sveriges vägar). Därför har Dacia Försäkring satt nivåerna på självriskerna mycket lågt – ungefär ca 100 kr för lagning och ca 1 600 kr för byte av vindruta. Med tanke på att du endast betalar självrisken, är det klokt att vända dig till en Daciaverkstad som endast använder Dacia Originalvindrutor och som vet hur man monterar och limmar vindrutan så att den ger rätt funktionalitet.

När du ändå har vägarna förbi, missa inte våra låga priser

Dacia Vinterkampanj - Vinterns viktiga tillbehör

Nu har vi fyllt butiken med olika tillbehör som hör vintern till. De är enkla och kloka att köpa till när du ändå är hos oss i verkstaden. Och just nu har vi sänkt priset med 15% på några av våra mest populära produkter.

Takbox Dacia 480 liter

Dacia takbox och lasthållare 480 literLasthållare till rails aluminium
Rek. pris från: 1 299:-

Takbox Dacia 480 liter
Rek.pris från: 3 695:-

Skid-/snowboardhållare

Skid - och snowboardhållareSkid-/snowboardhållare
Rek. pris från: 1 695:-

Bagagerumsmatta

Dacia bagagerumsmattaBagagerumsmatta
Rek.pris från: 699:-

Gummimattor

Dacia gummimattor

Gummimattor
Rek.pris från: 629:-

Låsbara hjulbultar - 4 st

Dacia låsbara hjulbultarLåsbara hjulbultar – 4 st
Rek.pris från: 499:-

Unna dig lite sommarvärme i vinter

Dacia Vinterkampanj

Med en riktig vägassistans är det värsta som kan ske att du blir bjuden på hotell i Paris

Dacia Vinterkampanj – Vinn din nästa service

Dacia Assistance ingår alltid vid Originalservice

Det finns en mängd goda skäl till att välja Originalservice hos sin Daciaverkstad. Till exempel ingår alltid 12 månader Dacia Assistance. Till skillnad från många andra alternativ är detta världens mest omfattande vägassistans för din Dacia. Den gäller inte bara i Sverige, utan i stort sett hela Europa. Den ger dig hjälp med de flesta akuta problem – skulle det  exempelvis uppstå ett fel som måste åtgärdas på verkstad när du i Paris, ser vägassistansen till att du bjuds på boende på plats  tills din bil är redo för avfärd.

Vill du veta mer om Dacias service?

Vad innebär Dacia Originaldel?

Dacia Originaldelar är specifikt utvecklade för att passa just din bil. En Originaldel från Dacia håller alltid samma höga prestanda som de delar din bil byggdes av.

Visste du att…

Det är skillnad på ett Dacia Originaldel i olika delar av världen. Exempelvis är det skillnad på ett Original-luftfilter anpassat för Norden och ett för Afrika. Kraven på det nordiska filtret är högre då det inte bara ska tåla vägdamm utan också klara snö, is och kyla – och filtret är därför lite dyrare. Om du kontaktar en verkstad utanför Dacias nätverk, säkerställ alltid att du får rätt Originaldel. Hos din Daciaverkstad vet du att du alltid får Originaldelar för nordiskt klimat. Därmed är du garanterad maximal livslängd, säkerhet och prestanda.

Hur utbildar vi på Dacia våra mekaniker?

Den auktoriserade Daciamekanikern lägger regelbundet tid på utbildning för Daciabilar. Under utbildningen ska mekanikern hinna med att uppdatera sig på nyheter för respektive modell, lära sig nya verktyg, uppdatera sig på nya arbetsprocesser och rutiner. En mekaniker kan med andra ord inte ligga på latsidan när det gäller att följa utvecklingen för Dacias bilmodeller.

Visste du att

vissa verkstäder marknadsför sig som ”bilverkstaden för alla bilmärken”. Det måste naturligtvis vara en sanning med modifikation med tanke på att det i Sverige finns bilar från mer än 50 olika bilmärken, och att det sammanlagt säkert finns över 1 000 olika bilmodeller (räknat på olika typer av bilar, typ av motor och typ av drivmedel). För att inte tala om de lite äldre bilmärkena som inte längre säljer bilar, men där det fortfarande finns bilar som behöver service och reparationer (exempelvis Saab). Det säger sig självt att en mekaniker inte hinner med att hålla en hög kunskapsnivå för så många modeller. Så nästa gång en verkstad säger sig kunna allt, tillåt dig själv att ha en något skeptisk inställning.

Dacia vägassistans – hjälp där du behöver

Dacia Assistance är vår vägassistans och din skyddsängel på vägen. Dacia Assistance har öppet 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, över hela Sverige och nästan hela Europa. Du får tillgång till Dacia Assistance utan extra kostnad så länge din Dacia-garanti är giltig eller om du har gjort din originalservice i en Daciaverkstad under det senaste året. Det ekonomiska värdet är 495 kr per år, men det känslomässiga värdet är mångdubbelt större. Tänk känslan av att du har en expert i telefonen som du kan ringa till när helst du får något problem med bilen. Och som ofta kan vara på plats och hjälpa dig inom en timme eller två.

Genom Dacia Assistance får du hjälp med reparation på plats, om det är praktiskt möjligt. Annars får du bärgning till närmaste auktoriserade Daciaverkstad. Om du är ute på resa långt hemifrån, och bilen behöver stanna ett tag på verkstaden, så kan vi till och med erbjuda boende tills bilen är klar (oavsett var du befinner dig i Europa).

Dacia finns alltid nära

I Sverige finns det ungefär 170 verkstäder spridda över landet. Och tittar vi på hela Europa har du inte mindre än 8 700 auktoriserade verkstäder som kan ta hand om din Dacia. Det innebär att du, oberoende av var du befinner dig i Europa, kan få hjälp av specialutbildade Daciamekaniker!

Varför ska jag välja en auktoriserad Daciaverkstad?

Fördelar med att välja en Dacia-verkstadEn Dacia Originalservice följer alltid underhållsprogrammet för just din bil. Vi använder bara Dacia Originaldelar och lämnar 1 års garanti på delar och arbete.

Kampanjen gäller på auktoriserade Daciaverkstäder t.o.m. 29 februari 2020. Kan ej kombineras med andra rabatter och erbjudanden. Priserna är rekommenderade, varje återförsäljare har rätt att sätta sitt eget pris.

Tre sätt att boka tid

Kontakta oss när du vill boka tid. Det går även bra att höra av sig om du
har några andra frågor kring din bil.

Dacia - kontakta återförsäljare

Hitta verkstad

När du hittat din verkstad, ring och boka.

Dacia - kontakta kundtjänst

Ring 08 – 585 754 30

Låt vår kundtjänst hjälpa dig med din bokning.